Toyota Üretim Sistemi

tarafından yazıldı

Toyota otomobil üretiminde mükemmelliği temsil eden bir anlayışa sahiptir. 2017 yılında dünya genelinde 9.384.000 araç üretmiş ve 2018 yılında da dünya genelinde 369.124 çalışanı vardır. Toyota’nın bu başarısında yalın üretim sisteminin önemli bir payı vardır. Yalın sistemler, verimliliği arttırmak ve israfı azaltmak için kalıcı iyileştirmelere ihtiyaç duyarlar. Toyota, çalışanlarının daha iyi yollar bulma konusunda çalışanlarını denemeler yapmaya özendirir. Bu yalın sistemlere Toyota Üretim Sistemi (TPS) denir. Üretimde uygulanan bu yalın sistemler bilim dünyası ve büyük otomotiv firmaları tarafından da kabul görmekte ve uygulanmaktadır. 1990 yılında James P. Womack, Daniel T. JonesDaaniel Ross tarafından “Dünyayı değiştiren Makine” kitabı buna bir örnektir. Goodyear, Bridgestone, Ford, General Motors gibi dünya devi firmalar fiili olarak üretim süreçlerinde yalın üretim sistemlerini uygulamaktadır. Toyota Üretim Sistemi dört temel ilkeden oluşur.

1-Tüm işler içeriğine, sırasına, zamanlamasına ve sonucuna uygun olarak tam anlamıyla tanımlanmış olmalıdır. Ayrıntılar önemlidir; aksi halde iyileştirmeler için bir temel kalmaz.

2-Müşteri-tedarikçi ilişkisi doğrudan olmalıdır. Bu ilişki firma içi ve firma dışı olabilir. Burada sağlanacak mal ve hizmetlerin biçimini ve miktarını, her müşteriden gelecek isteklerin biçimi ve bu isteklerin karşılanabileceği zaman açık bir biçimde belirlenmelidir.

3-Hizmet ve ürünün izleyeceği yol doğrudan ve basit olmalıdır. Yani hizmet veya ürünler bir sonraki boş kişiye veya makineye değil belirlenmiş bir kişi veya makineye akmalıdır.Bu yukarıda bahsedilen üç ilke çalışanların işlerini nasıl yapacakları ve birbirleriyle nasıl etkileşim içinde olacakları ile ilgilidir. Eğer mevcut tanımlamalara göre bir iş istasyonunda bir şeyler yeteri derecede yanlış gidiyorsa mevcut uygulama (hipotez) reddedilir. 4. İlke uygulanır.

4-Sistemde yapılacak herhangi bir iyileştirme bir uzmanın/öğretmenin gözetimi altında mümkün olan en düşük örgütsel düzeyde, bilimsel yönteme uygun olarak yapılmasıdır.Bilimsel Yöntem;“Eğer biz bu belirtilen değişiklikleri yaparsak, şu belirtilen sonucu elde ederiz.” Şeklinde ispatlanabilir bir hipotezi açıkça belirtmeyi gerektirir.Çalışanların, gözetmeni olan bir öğretmen ile çalışmak, öğrenen organizasyon olma yolunda önemli bir anahtardır. Çalışanlar bilimsel yöntemi öğrenirler ve zamanla diğerlerinin öğretmeni olurlar.“Yöneticilerin çalışanlara sadece koçluk yapmaları tavsiye edilir, onların yerine problem çözmeleri değil.”Yukarıda bahsedilen bu dört ilke basit gibi görünse de yapılması zordur. Bunu başaran organizasyonlar, değişime ayak uyduran yalın bir sistem olmanın yararlarını görürler. Toyotanın bugün başarısında uyguladığı yalın sistemlerin önemli bir etkisi vardır.Yalın sistemler, bir şirketin her faaliyetinde bulunan israf ve gecikmeleri yok ederek onların kattığı değeri maksimize eden üretim sistemleridir. Yalın Sistemler, Üretim stratejisi, süreç tasarımı, kalite yönetimi, kısıt yönetimi, yerleştirme tasarımı, tedarik zinciri tasarımı ve teknoloji ve envanter yönetimi konularını kapsar. Hem hizmet hem de imalat işletmeleri tarafından kullanılabilir.

İşletme Genelinde Yalın Sistemler

Yalın sistem yaklaşımını kullanarak tedarik zincirinin tasarımı, organizasyon bünyesinde bulunan çeşitli bölümler ve işlevsel alanlar için önem taşır.Pazarlama; Yüksek kalitedeki ürün ve hizmetlerin zamanında ve uygun fiyatlarla müşteriye teslimi için yalın sistemlere güvenir.İnsan Kaynakları; Ekip çalışmasını ödüllendiren doğru teşvik sistemlerini yerleştirmeli ve aynı zamanda yalın bir sistemi başarıyla işletebilecek esnek bir iş gücünü oluşturmak için doğru kişileri işe almalı onları eğitmeli ve çalışmalarını değerlendirmelidir.Mühendislik, ortak parça kullanan ürünler tasarlamalıdır. Bu sayede daha az ayar gereksin ve odaklı fabrika anlayışı işlerlik kazansın.Üretim; Tedarikçilerle yakın ilişkide olmaktan, yalın sistem tasarımından ve bunu mal ve hizmet üretiminde kullanmaktan sorumludur.Muhasebe, yalın sistemleri yönetmek için gerekli olan desteği sağlayacak faturalama ve maliyet muhasebesi uygulamalarını devreye sokmalıdır. Tepe yönetimi ; Yalın felsefeyi kucaklamalı ve onu örgütsel kültürün ve öğrenmenin bir parçası haline getirmelidir.

2 comments

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.