Rejenere butil kauçuk butil kauçuk hurdaların geri dönüşümünden elde edilir. İlk olarak butil kauçuğun elde edilişini açıklayacak olursak. Butil kauçuk, düşük sıcaklıkta izobütilen ile % 0.5 – 2 oranında izopren’in kloro karbon çözücü ortamında katyonik polimerizasyonuyla elde edilen sentetik bir elastomerdir. İlk olarak 1937 yılında Standard Oil çalışanlarından Robert M. Thomas ve William J. Sparks tarafından geliştirilmiştir. (1972 yılında Standard Oil, Exxon ismini almıştır.) İzobütilen-izopren kauçuk olarak da bilinir (IIR). Reaksiyon mekanizması aşağıdaki gibidir.

Butil kauçuk aşağıda belirtilen özellikleri nedeniyle endüstride iç lastik ve yüksek basınçlı borular, contalar, tel, izolasyon kabloları gibi geniş bir alanda tercih edilmektedir.- Oksijene ve ozona karşı direncinin çok iyi olması- Organik ve inorganik kimyasallara karşı iyi direnç göstermesi- Ana omurgada çift bağın olmaması , uzun süre sıcaklığa dayanabilmesi – Benzer sentetik kauçuklara göre düşük gaz ve gem geçirgenliğinin olması Bütil bazlı uygulamaların tipik çalışma aralığı -25 C ile + 120 C arasındadır. Dünyada bütil kauçuğu üreten başlıca işletmeler Lanxess, ExxonMobile, Reliance ve Royal dir. 2016 yılında dünyada bütil kauçuk pazarı 2.88 milyar USD dir. Butil kauçuk hakkında genel bilgilendirme yaptıktan sonra şimdi rejenere butil kauçuğu açıklayalım. Rejenere butil kauçuk , bütil bazlı hurdaların kimyasal ve fiziksel işlemler uygulanarak tekrar kullanılabilir hale dönüştürülmesiyle elde edilir. Hurda butil kauçuklarda ki çapraz bağlar kırılarak elastikiyet ten plastik formuna dönüşür. Bu durum kauçuğun işlenmesini ve kullanımını kolaylaştırır. Rejenere butil kauçuk üretiminde bir çok farklı yöntem vardır. Kullanılan teknoloji ve istenilen ürün kalitesine göre yöntemler farklılık göstermektedir. En yaygın kullanılan iki yöntem ise tanesi “Yüksek Sıcaklık Dinamik Re-jenerasyon Metodu” ve “Atmosferik Basınç Sürekli Re-jenerasyon Metodu” dur. Şekil 1’de Rejenere bütil kauçuk resimleridir.
Rejenere Butil Kauçukların Başlıca Kullanım Alanları ;
– Yeni Lastiklerde – İç Lastiklerde- Contalar ve o-ring üretiminde- Kauçuk Zemin uygulamalarında- Konveyor bant ve hortumlarda- Ayakkabı tabanları- Kauçuk Borular- Yapıştırıcı ve sızdırmazlık parçaları
Rejenere Butil Kauçukların Başlıca Avantajları ;
– Karışım ve işlenme sırasında düşük güç tüketimi sağlar.
– Mikserde, kalenderde ve extruzyonda düşük sıcaklıklarda işlenme olanağı sağlar bu durumda ekstra proses (skorch) güvenliği sağlar.
– Homojen kalenderleme ve extruzyon yüzeyi iyi ürünler üretilmesini sağlar.
– Kauçuğun naylon kord bezine daha iyi nüfuz etmesini sağlar.
– Yapışkanlığı arttırır ve geniş bir sıcaklık aralığında yapışkan kalmasını sağlar.
– Vulkanize olan veya vulkanize olmamış hamurlarda kükürt çiçeklenmesini azaltır ve geciktirir.- Kalenderlemede düşük şişme ve büzülme sağlar.
– Düşük termoplastisiteya sahiptir. Rejenere butil kauçuk içindeki çapraz bağlar, hiç işlem görmemiş butil hamura göre daha az elastikiyet özelliği gösterir. Böylece kürlenme ( Vulkanize olma) esnasında rejenere kauçuklar şekillerini daha iyi korur.
– Ürün maliyetini düşürür.
Rejenere Butil Kauçuğun Kimyasal ve fiziksel özelliklerini aşağıdaki tabloda özetleyebiliriz ;
Kaynakça:
(2)http://www.tyrerecycleline.com/about-10.html
(3)http://www.kpsimpex.com/download/Recycling%20of%20waste%20Tyres%20into%20Reclaim%20Rubber.pdf
(4)https://polymerdatabase.com/Elastomers/Butyl.html
(5)https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/butyl-rubber-iir-market