Güvenli Davranış

tarafından yazıldı

İlişkilerimiz sorunsuz devam ettiğinde, herkes mutlu ve huzurluyken kimse başka insanlarla nasıl başa çıkacağını merak etmez ancak sizi eleştirdiklerinde, size bağırdıklarında, haksiz yere sizi suçladıklarında, sizi beklettiklerinde, sözünüzü kestiklerinde sizi suistimal ettiklerinde problemler oertaya çıkar. Tüm bu durumlarda nasıl davranırsınız?

İnsanlar genellikle ya savunmaya geçerek benim suçum değildi, ben elimden geleni yaptım gb tepkiler verir ya da karşı saldırıya geçerek Asıl sen …. neden yapmadın, Ya sen ….. söylediğini unuttun mu gb saldırgan tepkiler verir.

Savunmaya geçerek tepki verdiğinizde boyun eğen Eğilgen davranış sergilemiş oluyorsunuz. Saldırıya geçerek tepki verdiğinizde Saldırgan davranış göstermiş oluyorsunuz. Bunların yerine çok daha iyi bir alternatif var Güvenli davranış. Aşağıda sırasıyla bunlardan bahsedeceğim.

Eğilgen (Boyun Eğen) Davranış: Duygularımızı, düşüncelerimizi ya da inançlarımızı özür dileyen, temkinli ve kendimizi hiçe sayan bir tarzda ifade ettiğimiz, görüşlerimizi ve düşüncelerimizi tümden ifade edemediğimiz durumları ifade eder. Diğer bir ifade ile haklarımızı koruyamadığımız ya da başkalarının haklarımızı kolaylıkla çiğnemelerine zemin hazırlayacak şekilde hareket ettiğimiz davranış türüdür.

Bu davranış türünde başkalarının istek ve ihtiyaçları bizimkinden daha önemli olduğu üzerine kuruludur. Sorunlar uzun açıklamalar yaparak çözmeye çalışılır. Bu davranışın başkalarının ihtiyaç ve istekleri ön plana çıkarken kendimizi önemsizmiş gb gösteririz

Saldırgan Davranış: Doğru olduğuna inandığımız duygu, düşünce ve inançlarımızı başkalarının haklarını çiğner bir tarzda ifade ettiğimiz davranış türleridir. Bu davranış türünde kendi istek ve inançlarımız başkasından daha önemli olduğu inancı üzerine kuruludur. Bu davranış tarzının tipik özellikleri başkalarını hiçe saymak, küçümsemek, hor görmek, düşmanca ve patronluk taslayan bir tarzda başkalarını suçlamak şeklindedir.

Güvenli Davranış: Duyguları, ihtiyaçları, hakları ve düşünceleri çekinmeden, saldırganlaşmadan bilinçli, açık ve net bir şekilde ifade ettiğimiz davranış türleridir. Diğer bir ifade ile görüşlerimizi dürüst, açık ve doğrudan ifade ederken karşı tarafın durumunu da anladığımız davranış türüdür. Amaç orta yolu bulmak değil, herkes için kazan kazan ortamı yaratmaktır. Güvenli davranış karakteristik bir özellik değil, öğrenilebilen bir davranıştır.

Güvenli davranış ile;

Daha yakın iş ilişkileri geliştirilir Güvenli davranış tarzı karşı tarafı etkileyerek onlarında güvenli şekilde davranmasına neden olur, böylece daha fazla insan size karşı değil sizinle çalışmak ister. Böylece zor zamanlarda hedeflerinize ulaşma şansını arttırmış olursunuz.

Özgüven Artışı Bu davranış tarzı ile kendinize olan saygınız artarken, övünme (saldırganlık) ve ümitsizlik (boyun eğme) azalacaktır.

Başkalarına daha fazla güven duyma Başkalarını kendinden küçük görme (saldırganlık) ya da üstün (boyun eğme) görme yerine, onların kapasitelerini ve sınırlarını daha doğru değerlendirebilirsiniz.

Artan sorumluluk Güvenli davranış ile başkalarını veya kendinizi suçlamak yerine kendi istek ve ihtiyaçlarınızın sorumluluğunu üstlenirsiniz.

Artan öz-denetim duygusu Dış olaylar, insanlar ya da duygularınız tarafından yönlendirilmek yerine, düşünce ve duygularınızı istediğiniz davranışı ortaya koymak için yönlendirebilirsiniz.

Zaman ve Enerji Tasarrufu İnsanları kızdırmadan (eğilgen) nasıl hareket edeceğinizi veya ne tür karşı planlar yapacağınızı (saldırgan) düşünmekle vakit harcamak insanın hem enerjisini hemde stresini arttırır. Endişelenerek, kötü niyetli planlar kurarak zaman ve enerji harcamaz bunun yerine enerjinizi ve zamanınızı hedeflerinizi gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Tartışmalarla başa çıkabilir ve daha hızlı kararlar verebilirsiniz.

Herkesin kazanma şansının artması Güvenli davranış tüm tarafların ihtiyaçlarının karşılanma, görüş ve fikirlerinin duyulma ve değerlendirilme ve yeteneklerinden faydalanma olasılığını arttırır.

Günün Sözü: Bir fikir ekersen, bir davranış biçimi biçersin. Bir davranış biçimi ekersen, bir alışkanlık biçersin, Bir alışkanlık ekersen bir kişilik biçersin, Bir kişilik ekersen bir hayat biçimi biçersin. Samuel Smiles

2 comments

  1. Bu harika bir yazı! Çok ilginç bir şekilde çözüm yolu olan Güvenli Davranış hakkında bilgi edindim. Söz konusu durumlarda Güvenli Davranış uygulamak için ne tür önlemler alınabilir?

    Beğen

  2. Bloğumum size faydası olmasına çok sevindim. Sorunuza cevap olarak Güvenli davnışı etkin şekilde uygulayabilmek için iyi derece duygularımızın farkında olmalıyız. Derin duygusal farkındalık sonrasında davranışlarımızı kontrol edip karşı tarafla etkin iletişim kurmalıyız. İletişim den kastım 1-Kendi duygumuzun farkında olmak ve onu yönetmek 2- Karşı tarafın duygularının farkında olmak ve onları yönetmek. Bu bilgileri uygulamak çokça pratik yapmayı gerektirdiğinide hatırlatmak isterim. Duyguları tanımayla ilgili detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Susan David in Emotional Agility (Duygusal Çeviklik) kitabını okuyabilirsiniz. Benzer blog larımdan haberdar olmak için beni takip edebilrisiniz.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.